Zdvih pantografu vo vlakoch Stadler s pomocou inovatívnych kompresorových agregátov od spoločnosti EKOM z Piešťan

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) za účelom modernizácie a zefektívnenia celej slovenskú železničnej infraštruktúry nedávno nasadila nové vysokokapacitné vlaky KISS od výrobcu Stadler. Na rušných tratiach západného Slovenska Bratislava – Trenčín a Bratislava - Nové Zámky premávajú zatiaľ tri vlakové súpravy. Málokto však vie, že v týchto vlakových súpravách sa nachádzajú aj produkty od piešťanskej firmy EKOM.

ZSSK uzavrela koncom roka 2021 zmluvu so spoločnosťou Stadler Polska (patriaci do švajčiarskej skupiny Stadler Rail) a kúpila štyri poschodové vlakové súpravy, ktoré majú posilniť regionálnu dopravu. Vlaky KISS od výrobcu Stadler ponúkajú moderný informačný systém, LCD panely, kamery, Wi-Fi pre cestujúcich či systém počítania cestujúcich. Odvezú 611 ľudí a v lokalitách, kde je to možné, ponúknu rýchlosť až 160 kilometrov za hodinu. Sú prispôsobené aj pre osoby so zdravotným postihnutím - prispôsobené pre bezbariérový nástup, sú klimatizované s priestorovým chladením a ohrevom a umožňujú prepravu minimálne 15 kusov bicyklov.

Spoločnosť EKOM z Piešťan, ako výrobca bezolejových kompresorov, dodala do týchto vlakov 8 ks kompresorových agregátov – model DJ40-36 VDC. Agregáty (2 ks v jednej vlakovej súprave) sú umiestnené vo vnútri vlaku v špeciálnej technickej skrini a slúžia na zdvih pantografu v prípade, že je súprava odpojená od napájania z trolejového vedenia. Agregáty sú napájané z 36V DC batérie vlakovej súpravy a spĺňajú všetky technické a bezpečnostné požiadavky výrobcu súprav a medzinárodných železničných noriem.

Uvedený výrobok bol pripravený pre firmu STADLER vo rozličných voltážnych verziách. Tá ho používa a montuje do viacerých modelov vlakových súprav, ktoré sú v prevádzke nielen na slovenských, ale aj iných európskych dráhach.

Spestrenie regionálnej dopravy pomocou troch nových vysokokapacitných vlakov KISS je len začiatkom zefektívnenia dopravnej infraštruktúry. Najneskôr do konca novembra 2024 by mala na slovenských tratiach pribudnúť aj štvrtá vlaková súprava KISS. Ako piešťanská firma sme radi, že tieto vlaky premávajú aj cez naše kúpeľné mesto a mohli sme tak prispieť k nastaveniu novej normy kvality v železničnej doprave.